VÁROS

TURIZMUS


46. Jókai Napok

Komárom a múlt héten ismét fesztiválvárossá változott. Itt pergett a 46. Jókai Napok tíz versenyelőadása, a három vendégjáték, a kiállítás Michač Gábor kaposvári díszlet-és jelmeztervező-hallgató munkáiból, a Maláta című antológia bemutatója, a Múzeumi Szalon Gágyor Péterrel. Megint birtokba vették a belvárost az ország legjobb amatőr színjátszói. És nemcsak ők, hanem a Gurigongo Symposium Polgári Társulás tagjai is, akik Kultúrkommandókkal, flashmobokkal, Egyszemélyes szính ázzal, Öt perc hírnévvel, Playback színházzal és Zokniszínházzal szórakoztatták a fesztivállakókat és az utca emberét..
Angyal, Domina, Sátán
Komor világot mutattak előadásaikban a felnőtt színjátszók. A losonci Kármán József Színház arról mesélt Miloš Karásek A peron című darabjával - Angyallal, Dominával, - Vladimír Sadílek rendezésében, hogy az élet és a halál csak játék, s valamennyien ennek a játéknak a színészei vagyunk. Övék lett az idén a felnőtt színjátszó együttes nívódíja és Gabriel „Gibbó” Kiss díja a látványtervért. Müller Zsófia az Angyal, P. Kerner Edit a Domina szerepéért kapott alakítás díjat. A nagymegyeri Poloska Színház Egressy Zoltán Portugálját vitte színre, amely az irgácsi kocsmában játszódik, és az Isten háta mögötti kisváros jobb sorsra érdemes lakóit mutatja be. Rendezte: Farkas Péter. Sátán, a munkanélküli szerepéért Vízváry Csaba alakítás díjat kapott. A füleki Zsákszínház vitte haza a fődíjat. Bódi Andrea a legjobb női, Gulyás László a legjobb férfi alakítás díját érdemelte ki az Elveszett erkölcsök című produkcióval. Az előadást Mázik István és Nagy András rendezték. Csengel Mónika rendező női témát választott a komáromi Selye János Egyetemi Színpad társulatának. Trencsényi Katalin Málna című kortárs drámája a teremtés és az anyaság mítoszáról szól. Márta nővér szerepének megformálásáért a zsűri (Solténszky Tibor dramaturg, Czajlik József rendező, Forgács Miklós rendező, publicista és Golden Dániel, az Országos Diákszínjátszó Egyesület elnöke) alakítás-díjban részesítette Szabó Máriát.
Vásári komédia, indián mese, népballadák
Hamvas Béla Olbrin Joachim csodálatos utazása című elbeszélésének színpadi változatával érkezett Komáromba a királyhelmeci KÁOSZ Diákszínpad. Rendezőjük, Simon Lívia drámapedagógiai munkájáért kaptott különdíját. A Galántai Kodály Zoltán Gimnázium tehetséges galántai diákjai különdíj-esővel térhettek haza! A bábcsoport rendezője, Mészáros Andrea Gergely József-díjat kapott, csoportjából díjazták még Jozefík Flórát, Tari Dávidot. Az iskola TSÍZIÓ nevű diákszínpadának tagját, Renczés Ádámot. Vásári komédiájukat Hlavaty Márta rendezte.
A dunaszerdahelyi Novus Ortus Diákszínpad egy indián mesével, az Illatgyökérrel indult Takács Tímea rendezésében. Purae szerepéért különdíjban részesült Takács Réka. A RÉV Magyar Kultúra Háza melletti parkolóban mutatta be Szerelmesék című, három népballadát modern eszközökkel feldolgozó előadását a füleki Apropó Kiszsínpad. Az idén ők érdemelték ki Csémy Éva díját a legkreatívabb előadásért, amit Szvorák Zsuzsa rendezett. Nagy sikert aratott a kassai KGSzT Diákszínpad Kakuk Marcija. A címszereplő Tóth Károlyé lett Ferenczy Anna díja, Cap Júlia és Slovensky Péter alakítás díjakat kaptak. Az előadást Bodon Andrea rendezte.
Bárány János

 

A 46. Jókai Napok díjazottjai
Fődíj: Zsákszínház, Fülek
Nívódíj – felnőtt színjátszó együttes: Kármán József Színház, Losonc
Legjobb női alakítás díja: Bódi Andrea – Zsákszínház, Fülek
Legjobb férfi alakítás díja: Gulyás László – Zsákszínház, Fülek
Ferenczy Anna-díj: Tóth Károly – KGSzT Diákszínpad, Kassa
Gergely József-díj: Mészáros Andrea – a Galántai Kodály Zoltán
Gimnázium Bábcsoportja, a Miniatűrök megrendezéséért
Csémy Éva díja a legkreatívabb előadásnak: Apropó Kisszínpad, Fülek
Gabriel „Gibbó“ Kiss díja a látványtervért: Kármán József Színház, Losonc
A zsűri különdíjai:
Simon Lívia – Káosz Diákszínpad, Királyhelmec – drámapedagógiai munkájáért, a tárgyi jutalmat a dunaszerdahelyi Pezomed Slovakia Kft ajánlotta fel
Jozefík Flóra – a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja – alakítás díj
Tari Dávid – a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja – alakítás díj
Renczés Ádám – TSÍZIÓ Diákszínpad, Galánta
Handabanda szerepének megformálásáért – alakítás díj
Capp Júlia – KGSzT Diákszínpad, Kassa
Pattanó Rozi szerepének megformálásáért – alakítás díj
Slovensky Péter – KGSzT Diákszínpad, Kassa
Jánoska, az amerikai örökség tánclépéseiért – alakítás díj
Müller Zsófia – Kármán József Színház, Losonc
az Angyal szerepének megformálásáért – alakítás díj
P. Kerner Edit – Kármán József Színház, Losonc
a Domina szerepének megformálásáért – alakítás díj
Vízváry Csaba – Poloska Színház, Nagymegyer
Sátán szerepének megformálásáért – alakítás díj
Zakál Péter – Poloska Színház, Nagymegyer
Csipesz szerepének megformálásáért – alakítás díj
Takács Réka – Novus Ortus Diákszínpad, Dunaszerdahely
Purae szerepének megformálásáért – alakítás díj
Szabó Mária – Selye Egyetemi Színpad, Komárom
Márta nővér szerepének megformálásáért – alakítás díj