VÁROS

TURIZMUS


Folytatódik a megyeháza felújítása

A harmadik szakaszban folytatódik a belváros egyik meghatározó épületének a felújítása. A Megye utcai homlokzatot és kerítést érinti a mostani restaurálás, októberig húzódik a restaurátorok bevonásával zajló felújítási munka. A megyeháza felújítását 2015-ben önerőből kezdte el az önkormányzat a földszint egyik szárnyának belső felújításával - előbb 53 ezer eurót, egy évvel később 95 ezer eurót hagyott jóvá a képviselő-testület erre a célra. Tavaly további 30 ezer eurós keretből teljesen befejeződött a földszinti rész belső megújulása. Két éve az impozáns épület homlokzatának központi részét is eredeti állapotába állították vissza 70 ezer euróból, egy éve pedig a Megye utcára néző homlokzat további részeit tették
rendbe 104 ezer euróból.
"A munka most az utcára néző és az oldalsó résszel folytatódik, és a kerítés is felújításra kerül, amelynek költségei megközelítik a 150 ezer eurót. Az aprólékos munka októberig tart". A külső felújítás kivitelezője most is a Renon Kft., amely a tavalyi rekonstrukciót is végezte. Mivel műemlékről van szó, jelenleg is Csütörtöki András restaurátor irányítja a munkálatokat.
A komáromi megyeháza eredeti formájában az 1798-as esztendőben, késő barokk stílusban épült fel. Első átépítésére 1813-ban került sor, amikor a klasszicista építészeti stílus jellegzetes formái jelentek meg rajta. A 19. század '80-as éveiben kapta meg mai homlokzati megoldását.