VÁROS

TURIZMUS


Italos kartondobozok reciklációja

Az  italos (tej, gyümölcslé) kartondoboz úgynevezett társított csomagolóanyag, hiszen háromféle anyagtípusból készül. Alkotóelemei: legalább 75%-ban papír, továbbá 20% műanyag (polietilén - PET) és és 5% alumínium fóliából készülnek. Kétféle módon újrahasznosíthatóak.
A vízben ázó kartonból pép képződik, miközben a műanyag- és alumíniumréteg leválik a rostokról. Egy szűrőhenger segítségével választják el a papírpépet, amelyből hagyományos eljárással újra papír készül. A maradék anyagok égetőművekben vagy cementgyárakban energetikailag hasznosíthatók. Az alumínium és a polietilén maradványok közvetlenül felhasználhatók a papírgyárakban gőz előállításához vagy víz melegítéséhez.


Létezik olyan eljárás is, amelynek során a dobozokból felaprításuk után meleg préseléssel a bútorgyártásban vagy szigetelőanyagként felhasználható táblákat gyártanak. A sűrített italkartonokat apró darabokra aprítják egy zúzógépben, egyenletesen formába öntik, majd hő és nyomás segítségével összenyomják. Ezekből a táblákból épületelemek teljes rendszerét el lehet készíteni - szigetelő és burkolólapokat  különféle típusú válaszfalakhoz és egyéb szerkezetekhez.
Az újrahasznosított italos kartonokból sokfajta hasznos termék készíthető és újrahasznosítás után széles körben felhasználható: pl. épületszigetelésre ill. csomagolópapír, toalett papír, konyhai törlőkendő, tojástartó doboz, irodai papír, füzetek, újságok formájában.
Az italos kartonokból megmaradt műanyag és alumínium újrahasznosított energiaforrásként kerül felhasználásra.


Ha egy mód van rá, kilapítva gyűjtsük az üres italos-kartondobozokat, hogy a hulladékgyűjtő konténerben ne foglaljanak sok helyet. Ha a dobozban bomlásra hajlamos termék volt, öblítsük el. A gyűjtőkonténerekben lévő tömörítetlen hulladék sok helyet foglal el, így a szemetes konténereket gyakrabban kell elszállítani, ami feleslegesen időigényes.
 

A reciklált hulladékot újrahasznosítják új termékek előállításához.
2 drb italos kartonból 1 m2 konyhatörlő tekercs készülhet.
További példák a képeken alább: