VÁROS

TURIZMUS


 Nem maradnak ebéd nélkül a gyerekek

Az elmúlt napokban terjedt el a hír, hogy januártól megszűnhet a hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetési támogatása, amelyet a Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatalon keresztül kapott a város. Az Európai Szociális Alapból folyósított támogatásban részesülő gyerekek létszáma változó, meghaladja a 300-at, tavaly decemberben 314 gyermek volt jogosult ilyen hozzájárulásra.

A hozzájárulásnak köszönhetően az alsó tagozatos rászoruló tanulók 1 centért, a felső tagozatosok 9 centért, az óvodások pedig 19 centért kaptak ebédet, esetenként tízórait és uzsonnát. Az állam egy euróval járult hozzá a költségekhez.
2016-ban 46 924 euró támogatás érkezett a gyerekeknek, amihez még 9196 euró tanszervásárlási támogatás is társult. Mivel a város felkerült a Nemzeti Munkafelügyelet feketelistájára egy 2014-ben, az előző választási ciklusban történt mulasztás miatt, így az étkezési hozzájárulás jogosultságát is elvetette az illetékes hivatal.

"Kiemelt feladatként tekintettünk az eset megoldására, miután január 10-én hivatalosan értesítettek minket arról, hogy elveszik a támogatást. Azonnal egyeztettünk a helyi munkaügyi hivatal vezetőjével, és közösen kerestük a megoldást, amelynek intézését már elindítottuk. Komáromban továbbra is meg kell, hogy kapják az ebédet a rászoruló gyerekek, s nem érheti őket kár a korábbi ciklusban történt eset miatt" - fejtette ki Stubendek László polgármester.

A helyzet kezelése folyamatban van, két megközelítés is járható, tudtuk meg Fekete Tamás hivatalvezetőtől. "Az iskolák - általános és speciális - esetében a közvetlen kérvényezéssel oldjuk meg a kialakult helyzetet, aminek részleteiről egyeztettünk a munkaügyi hivatallal. Február 10-ig kell leadni az iskoláknak a szükséges dokumentumokat és március 1-től újra megkapnák a támogatást. Az óvodák esetében, amelyek nem önálló jogi egységek, hanem közvetlenül a hivatalhoz tartoznak, a hivatal vállalja át a támogatást. Itt közel havi 1000 eurós összegről van szó."

"A hivatal az ügy kezelését kiemelten kezeli, az igazgatókkal azonnal találkoztunk, akikkel pontosítottuk az ügyintézés folyamatát. Az iskoláknál nem várjuk meg a márciusi időpontot sem, a februári támogatásokat kigazdálkodjuk a város költségvetéséből" - szögezte le Stubendek László polgármester.

Fekete Tamás elmondta, hogy mindent megtesznek a feketelista megoldására, amely miatt egyre több hátrány éri a hivatalt, már konkrét megnyert, sokszázezer eurós projektek merítését is veszélyezteti. Ennek kapcsán a hivatal erre szakosodott jogi segítséget is kért, továbbá minden illetékesnél, minden törvényes lehetőséget kihasználva dolgozik ezen.

-kb-