VÁROS

TURIZMUS


Ünnepi Ülés – Díjazottak és méltatások

Komárom Város képviselő-testülete Pro Urbe-díjjal tünteti ki kimagasló művészeti tevékenysége és közszolgálata elismeréseként a Selye János Gimnázium és Városi Művelődési Központ GIMISZ Diákszínpadát
A Komáromi Magyar Tannyelvű Gimnázium 1950-es újraindítása egybeesik az irodalmi színpad, a diákszínjátszás meghonosodásával. Már a 70-es évek elején megjelentek a modern elemeket, korszerű, sőt egyedi színpadi megoldásokat felvonultató rendezői koncepción alapuló darabok. Számtalan hazai és külföldi fesztiválon arattak a diákok hangzatos sikereket Dobay János tanár úr és Gáspár Tibor tanár úr vezetésével. A stafétát tőlük a 90-es években Kiss Péntek József vette át, 1993-ban megalakult a GIMISZ Diákszínpad – a gimnázium és a Városi Művelődési Központ égisze alatt.
A csapat mindmáig tartó töretlen szárnyalása a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicallel indult. Öt évvel az indulás után megalakult a B-csapat is, Spátay Adriana tanárnő társrendezésében, mely tovább vitte az adott tanév színdarabjainak sikerét. Hatalmas közönségsikereket arattak mind hazai, mind magyarországi fesztiválokon.
2001-ben megalakult a Kisgimisz, a nyolcosztályos kisgimnazisták csoportja Szabó Csilla drámapedagógus kezdeményezésére. 2003-ban pedig Kiss Péntek József és Csengel Mónika létrehozták a Középgimiszt, mely a gimnázium alsóbb évfolyamaival készült előadásokkal számtalan sikeres előadást tudhat magáénak. Ezen csoport irányítását 2010-ben Csengel Mónika vette át, a csapat sikerei a különböző hazai és nemzetközi versenyeken azóta is töretlenek. Számtalan nívódíj, rendezői díj, alakítás díj bizonyítja munkájuk eredményességét. 2012-ben Kiss Péntek József és Spátay Adriana távoztak a nagy GIMISZ éléről; a 2012/13-as tanévtől Csengel Mónika vezeti mindhárom korosztályos csoportot.
A gimiszes diákok közül nagyon sokat választották életpályájuknak a színházat, filmet, televíziót. Köztük az Európai Filmakadémia által 2017-ben Európa legjobb színésznője díjjal, valamint a Magyar állam által 2018-ban Jászai Mari-díjjal kitüntetett Borbély Alexandra is.

Komárom Város képviselő-testülete Pro Urbe-díjjal tünteti ki kiemelkedő  társadalmi tevékenysége elismeréseként PaedDr.  Bende István urat
Bende István Pozsonyban született, 1938-ban. Pedagógiai tanulmányait követően Marcelházán tanárként helyezkedett el a helyi alapiskolában, s az oktatói tevékenysége mellett bekapcsolódott az énekkar és a község kulturális életébe is. 1970-ben került a Helyi Nemzeti Bizottság élére. Komáromban szintén az oktatás és a kultúra terén dolgozott, 1976-1990 között képviselőként a Komáromi Helyi Nemzeti Bizottság alelnöke. Bende István nevéhez cikkek százai fűződnek, szerzője és társszerzője több, Komáromról szóló publikációnak is. 1990-ben ő javasolta a város szülöttéről, Lehár Ferencről szóló könyv kiadását. 1976-1987 között a Jókai Napok szervezőbizottságának tagja. 2014-ig Komárom Város önkormányzati képviselője, a Szociális-, Egészség- és Lakásügyi Bizottság elnöke. Aktív nyugdíjasként, az újságírás mellett a turistavezetésnek hódol.

Komárom Város polgármestere, Stubendek László polgármesteri díjjal tünteti ki magisztra Roberta Krmášková, magisztra Júlia Černeková és magisztra Jana Pipíšková úrhölgyeket kimagasló művészeti, szervezői tevékenységük és közösségépítő munkájuk  elismeréseként. 
Mgr. Roberta Krmášková Marketingkommunikáció- és reklám szakon végzett a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen. Tehetségét számos alkalommal bizonyította már a festészet, fotográfia és az interpretációs művészetek terén. Kitűnően gitározik, immár két éve pedig hegedülni tanul. A komáromiak azonban leginkább onnan ismerik, hogy alapító és egyben állandó tagja a 14 évvel ezelőtt alapított Drámakörnek. 2012-ben részt vett a Slovenskí rebeli folklórcsoport magalapításában, amelyet a mai napig vezet, Ugyanakkor magára vállalta a csoport és a komáromi Matica slovenská PR- és marketing feladatait is.  
Mgr. Júlia Bundová Černeková korai gyermekkor óta két szenvedélynek hódol, az éneknek és a hegedűnek, valamennyiünk örömére. Már gyermekként számos verseny győztese, gimnáziumi évei során a Drámakörben, később a Dunaj Néptáncegyüttesben és a Slovenskí rebeli társulatában vett aktívan részt, utóbbiban társalapítóként. Gyermekkorától kezdve kisegít a komáromi római katolikus plébánián, többek között a Gyermekek Keresztény Társadalmáért Mozgalom tagjaként. Egyetemi diplomáját Pozsonyban szerezte gyógyszerész szakon.  
Mgr. Jana Pipíšková a pozsonyi Komensky Egyetem Természettudományi Karán szerzett egyetemi diplomát. A komáromiak számára leginkább a Drámakörben, a Slovenskí rebeli-nél és a Matica slovenská-nál végzett önkéntes tevékenységéről ismert. Erőfeszítéseinek és menedzseri tevékenységének köszönhetően több száz művész és több ezer néző vehet részt igényes, ifjúságalkotta előadásokon Komáromban. Ő a színdarab szíve és lelke, legyen az premier vagy záróelőadás.

Kimagasló művészeti tevékenysége és közszolgálata  elismeréseként polgármesteri díjban részesül a Lovas Színház és a Magyarock Társulat
Igazi csapatmunkából születhet csak meg az az egyedülálló művészeti kifejezésmód, amit lovas színháznak neveznek. A Komáromi Lovas Színház egy megvalósult álom, mely az ember, a művészet és a ló elválaszthatatlan egységét hivatott létrehozni. 2004-es megalakulásuk óta minden alkalommal csak egy cél lebegett a szemük előtt, hogy a lehetőségeikhez képest a legmagasabb művészi színvonalon szolgálják ki a nézőiket. A Komáromi Lovas Színház büszke arra, hogy örökre beírta nevét a magyar Színháztörténelembe.
A Magyarock Társulat 2002-es alapítása óta intenzíven van jelen Észak- és Dél-Komárom kulturális életében. A társulat magyar szerzők szépirodalmi, történelmi ihletésű műveit állítja színpadra rockzenei alapon. A társulat a produkciók bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektetett saját művészi elképzeléseinek egyre magasabb színvonalon történő kivitelezésére. Kialakult egy olyan művészi közösség, mely minden darabot saját művészi műhelymunkaként állít színpadra. A több szakmai elismerés és díj mellett legfontosabb eredményük az, hogy ez a hobbicsoportból kifejlődött társulat az elmúlt évtizedben egymásért tenni tudó, baráti közösséggé, hosszú távú elképzelésekkel rendelkező szakmai szervezetté alakult, amelynek fő célja, hogy az országos szinten is elismert színházi műhellyé váljon.

A kimagasló zeneművészeti tevékenységéért és városunk jó hírének gyarapításáért polgármesteri díjban részesül Hodek Dávid úr és Hodek Áron úr
Hodek Dávid húszéves korára meghódította a világot. Óvodásként kezdett dobolni, 2008-ban, tizenegy évesen alapította első saját zenekarát, amellyel a magyar és a szlovák, majd a nyugat-európai jazzklubok, fesztiválok ünnepelt vendége lett. 2012-ben adta első önálló Müpa-koncertjét. Az elmúlt időszakban már az Egyesült Államokban is jelentős sikereket ért el. Művészetében a jazz mellett sokat merít a funk, a hip-hop és a popzene motívumaiból is. 
Áron rendkívül fiatal kora ellenére napjainkra meghatározó szereplőjévé vált városunk zenei életének. A még csak hétéves kisfiú hihetetlen muzikális tehetsége már kisgyermekkorától nyilvánvaló, s zenei kompilációi mára felnőtt művészek szintjét is meghaladja. Olyan ismert előadóművészekkel koncertezik, mint Peter Lipa, Anita Soul, Martin Valihora, Radovan Tariška, Juraj Griglák vagy éppen Hodek Dávid. A legendás, többszörös Grammy-díjas Quincy Jones csodálatos tehetségnek tartja. Instagramon 23 ezren követik, köztük több kortársa, kik az ő inspirációjára kezdtek zenei tanulmányokba. 

Kiváló szervező és közösségépítő munkájáért polgármesteri-díjban részesül a Regionális Közművelődési Központ
A Komáromi Regionális Oktatási Központ korszerű módszertani tanácsadást nyújt, kulturális és oktatási foglalatosságoknak ad teret. Előmozdítja és támogatja egyének és csoportok közösségfejlesztő tevékenységét, amatőr művészek alkotómunkáját. Versenyeket, bemutatókat, fesztiválokat, kiállításokat, oktatási és módszertani eseményeket szervez a nem anyagi kulturális örökség védelmére. Tevékenységével segíti a negatív társadalmi jelenségek megelőzését Komáromban és környékén. Biztosítja a kulturális identitás és a kultúrák közötti párbeszéd fejlesztését helyi és regionális szinten. A Komáromi Regionális Közösségi Központ események és tevékenységek garmadáját kínálja a nyilvánosság számára. Tízéves története alatt számtalan rendezvényt szervezett a nyilvánosság számára. 2017-ben az általuk életre hívott 24 versenyen, 9 kiállításon, 13 kulturális eseményen mintegy 23 ezer látogató vett részt.

Kimagasló színművészeti tevékenységéért és városunk jó hírének gyarapításáért polgármesteri díjban részesül Borbély Alexandra úrhölgy
Borbély Alexandra Nyitrán született, gyermekkorát a zoboraljai Nagycétényben töltötte, középiskolás évei azonban már Komáromhoz köthetők; a Selye János Gimnázium diákjaként tesz érettségi vizsgát. Ezt követően egy éven át a budapesti Nemzeti Színház stúdiósa, majd abba a ritka és egyben rendkívül megtisztelő helyzetbe kerül, hogy Budapest és Pozsony színművészeti egyetemeire is bekerül; voksát a továbbtanulását illetően a magyar főváros mellett tette le. 2010-ben, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissdiplomásaként válik a Katona József Színház tagjává. 2017-ben Berlinben  elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb európai színésznőnek járó díját a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért, mely alkotás az Oscar-díjért is végig versenyben volt. Színházi szerepei közül kiemelkedik Rosalinda alakja az Ahogy tetszik c. Shakespeare-műből, vagy Magda megszemélyesítése a Részegekből. Televízióban egyebek mellett a Hacktion és a Munkaügyek, mozivásznon a Coming outból is ismerhetjük. 

Kimagasló pedagógiai tevékenysége és közszolgálata elismeréseként polgármesteri díjban részesül Eva Gajdáčová úrhölgy
Eva Gajdáčová szakmai pályafutása elválaszthatatlan a komáromi Középfokú Szaktanintézettől, ahol 1989-től gazdasági tantárgyak tanára, később igazgatóhelyettes, majd 1995-től 2017-ig igazgató. Ezen kihívásokkal és változásokkal teli időszakban a tantestületét menedzselve sikerült egy versenyképes, modern iskola felépítése. Új, ígéretes tanulmányi területek felé nyitották kapuikat, szüntelenül modernizálták gépparkjukat, műszaki berendezéseket vásároltak, diákjaikat az életre készítették fel. Ing. Eva Gajdáčová tanárként és vezetőként is jelentősen hozzájárult az iskola eredményességéhez, a fiatalok városunkban és régiónkban boldogulásának.

Kimagasló zeneművészeti tevékenységéért és városunk jó hírének gyarapításáért polgármesteri díjban részesül Lakatos Róbert úr
Felvidéki brácsaművész, tanulmányait a pozsonyi VŠMU-n végezte. A klasszikus zene mellett magyar népzenével is foglalkozik. 1997-2004 között a Szlovák Filharmónia tagja. 2001-től egy évig az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes zenei vezetője, 2005-ben megalapította a Lakatos Róbert és a Rév zenekart. 1997-2016 között a Luxemburgi Európai Szólisták zenekarának tagja. 2011-től a Kassai Thália Színház zenei vezetője. Fáradhatatlanul munkálkodik különböző zenei stílusok közelítése érdekében. Ennek szellemében hívta életre a Rendhagyó prímástalálkozót és alakította meg az Esszencia zenekart is. Zeneszerzőként dolgozott a Nemzeti Színháznak, ahol a Körhinta című darab zenéjét komponálta, a Békéscsabai Jókai Színháznak, a Kassai Állami Színháznak, a Pozsonyi Nemzeti Színháznak, a turócszentmártoni Szlovák Kamaraszínháznak, a Sľuk Szlovák Állami Népi Együttesnek és a Csík zenekarnak. Városunk 2 meghatározó fesztiváljának, a Kútfesztnek és a Fonográf Fesztiválnak megálmodója és főszervezője. 

Kimagasló pedagógiai tevékenysége és közszolgálata elismeréseként polgármesteri díjban részesül Szénássy Edit
Szénássy Edit 1994 óta tanít német nyelvet a komáromi Selye János Gimnáziumban. Diákjai rendre kimagasló eredményeket érnek el a németolimpia kerületi és országos fordulóiban; többen közülük németországi ösztöndíjban is részesültek. 2008 júliusában tanítványa képviselte Szlovákiát a nemzetközi németolimpián Drezdában, ahol a tanárnő magas szintű szakmai munkájának elismeréseként őt bízták meg a háromtagú szlovákiai diákcsapat vezetésével. 2017-ben szintén diákja nyerte meg a Best in Deutsch német online versenyt, melynek nemzetközi mezőnye 3600 résztvevőből állt. Szénássy tanárnő mindig arra törekszik, hogy az oktatás során a legújabb módszereket használja, diákjainak élvezhetővé tegye a nyelvtanulást, ezért többször vett részt színvonalas továbbképzéseken Németországban, 2007-ben pl. egyéves tanulmányúton Heidelbergben. Pedagógiai munkája és a diákokhoz való viszonya, odaadása példaértékű mindenki számára.

A város kulturális életében végzett kimagasló munkájáért polgármesteri díjban részesül a Rév Magyar Ház
A Rév Magyar Ház már 1999 óta szervez gyerekfoglalkozásokat, játszóházakat, táncházakat, koncerteket, színházi produkciókat, elektronikus zenei műhelyt. Folklórprogramjai keretein belül a legkülönfélébb foglalkozásoknak és oktatóknak ad teret: felvidéki, erdélyi, anyaországi művészek, táncosok, zenészek, szakképzett munkatársak rendszeresen, a néphagyomány, évszakok, ünnepek szerinti periodicitásban oktatják a gyermekeket, fiatalokat, immár generációkon átívelve. A Rév állandó színpada a legkülönfélébb zenei stílusoknak. 2000 óta állandó vendégünk Peter Lipa, a Muzsikás Együttes Bartók-albuma a budapesti premiert követően a Révben lett bemutatva. Hodek Dávid itt fogott először dobütőt a kezébe, színpadukat visszatérően koptatja az Ifjú Szivek, az Ördöngös Népzene tanoda, Horsa István és bandája. A Révhez kötődik az Ahogy esik úgy puffan improvizációs est, a felvidéki slam poetri eseményei, a Révolution elektronikus zenei fesztivál.

Kimagasló zeneművészeti tevékenységéért és városunk jó hírének gyarapításáért polgármesteri díjban részesül Kristóf Réka úrhölgy
Szlovákiai magyarként zenei környezetben nevelkedett, ahol a kultúra és a népzene kulcsfontosságú szerepet játszott. Dobi-Kiss Veronikánál kezdte meg zenei tanulmányait a Richter János Konzervatóriumban, majd a Brémai Zeneművészeti Főiskolára nyert felvételt, 2016 októberétől a müncheni August Everding Színiakadémia, Zene- és Színművészeti Főiskola diákja. Rendszeres résztvevője Laki Krisztina mesterkurzusainak, de részt vett Gerd Ueckerrel mesterkurzusain is. 2011-ben a szegedi VII. Nemzetközi „József Simándy” Énekversenyen elnyerte Simándy József özvegyének különdíját, 2015-ben Timmendorfer Strandon, Walter és Chalrolle Hame Alapítvány különdíjasa lett. 2017-ben a Deutsche Bühnenvereinen ösztöndíjasa. Ugyancsak 2017-ben ő lett a Virtuózok Tehetségkutató Műsor abszolút győztese. Németországi tanulmányai alatt számos alkalommal szerepelt már színpadon olyan híres darabokban, mint pl. Jancsi és Juliska. Az iskolai projekteken kívül fellépet még a Bremerhavenban, Puccini: La rondine operájából Liset szerepét játszotta. Fellépett már olyan híres helyszíneken, mint a Brémai Die Glocke és a müncheni Prinzregententheatr Gartensaal.