VÁROS

TURIZMUS


Szociális taxi


 

Komárom Város szállítási szolgáltatása szociális taxival

Az idősebb és az egészségügyi ápolásra szoruló személyekről való gondoskodás Komárom Városában a  városi önkormányzat szociális politikájának alapvető prioritása.  Általános célja az érintett személyek életminőségének biztosítása és javítása, hogy az összetett akadályok ellenére be tudjanak tagozódni az életbe. A szociális segítség e formájának lényege a  polgár szükségleteinek elsődleges kielégítése, hogy ezáltal segítsük áthidalni hátrányát és normális helyzetbe juttassuk.

Városunk a  rászoruló polgárokról való gondoskodás keretén belül 2010. július közepétől bővítette szociális szolgáltatásai hálózatát egy szociális taxi üzemeltetésével. Ezzel is segítve az idősebbeknek és súlyos egészségkárosult és mozgáskorlátozottaknak, valamint azoknak a mozgásképtelen polgároknak is, akiknek a  közlekedés problémát okoz, vagy akik nem tudnak autóval eljutni pl. orvoshoz, egészségügyi intézményekbe kivizsgálásokra, stb..  A  rászoruló polgárok a  szállítási szolgáltatást megrendelhetik továbbá kulturális, társadalmi és sportrendezvények látogatására is, például idősebb polgárok szállítása a  nyugdíjas klubba, rokonlátogatóba, stb. Ezt a  szociális szolgáltatást a  kerekesszékesek is igénybe vehetik, mivel a Peugeot Boxer típusú jármű át van alakítva specális betegszállító járművé, amely felhajtó rámpával is rendelkezik.

A  szállítási szolgáltatást súlyos egészségkárosultak (igazolvánnyal rendelkezők), valamint  Komárom Város területén lakhellyel rendelkezők vehetik igénybe, akik személyautóval való külön szállításra szorulnak, továbbá akik orvosi papírral igazolják rászorultságukat a szállításra. A súlyos egészségkárosultságot szükséges igazolni a  „Munkaügyi-, Szociális- és Családügyi Hivatal határozatával”, a „szállításra szoruló egészségügyi állapot esetében pedig igazolást kell kérni az orvostól”. A  nyomtatványt a  polgárnak, családtagjának vagy más rokonának a  Komáromi Városi Hivatal Szocális és Közigazgatási Főosztálya nyújtja.

A  szállítási szolgáltatás Komárom Város egész területén munkanapokon 7.00-tól 15.00-ig működik. Megrendelhető 24 órával a szállítás igénybevétele előtt a  035 / 2851 205-ös telefonszámon hétfőtől péntekig 7.30-tól 15.30-ig. 

2014. március 10-től a  szállítási szolgáltatást Komáromon kívülre is igénybe vehetik, miközben a  szállítási költség kilométerenkénti díja változatlan, és az utas a vissza utat is köteles téríteni.

A  szociális taxi térítési díját városi rendelet szabályozza, amelynek magassága függ attól, hogy állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkezik városunkban. A térítési díj 0,25 €/km és 0,40 €/km között mozog. A várakozási díj a város területén óránként 1,- €,  a városon kívül pedig 1,50 €.

Közelebbi információkat a 035 / 2851 305 – ös telefonszámon nyújtunk.