VÁROS

TURIZMUS


A levéltár FELHÍVÁSa

Az idei évben több történelmileg fontos esemény évfordulójáról is megemlékezünk – az Osztrák – Magyar Monarchia felbomlása és Csehszlovákia megalakulása (1918), A Varsói csapatok inváziója Csehszlovákiába (1968) és a Szlovák Köztársaság megalakulása (1993). A Komáromi Fióklevéltár célja, hogy a Komáromi régión belül a nyilvánosság részére összegyűjtse és hozzáférhetővé tegye ezeknek a fontos történelmi pillanatoknak a megmaradt emlékeit. Ezúton is szeretnénk bővíteni különböző, az Önök tulajdonában lévő tárgyakkal, azokat az információkat és tényeket, amelyeket a Levéltárban őrzött dokumentumok által tudhattunk meg.
    Amennyiben Önök rendelkeznek, vagy hozzáférésük van olyan sajtó anyaghoz (napilap, hetilap, folyóirat, plakát és szórólap) vagy képanyaghoz (képeslap, fotó, rajz) amely az említett eseményekhez fűződik kérjük, jelezze ezt nekünk, (MVSR, Štátny archív v Nitre, pracovisko archív Komárno, Hradná 2, 945 01 Komárno, 035/7903931, archiv.nr.kn@minv.sk), és legyen Ön is társalkotója a levéltári és a kulturális örökségünk megőrzésében.
    Köszönjük szépen!

Tisztelt „Hajógyárosok“!

2018-ban telik el 120 év azóta, hogy a komáromi Hajógyárban megkezdődtek a javítási és fokozatosan a gyártási munkálatok is. A Hajógyár 120 éves történelme alatt viharos fejlődésen ment át – a félénk kezdetektől a nagy sikerekig, egészen a mai eltompulásig. A sok-sok év alatt egyre szorosabbra fűződött a kötelék a gyár és a járás lakosai között. Egyre több munkalehetőséget kínált nem csak a város, de a környező kis városok és falvak lakói számára is. 1945 után a legnagyobb munkáltatóvá vált a régióban. Majdnem minden család büszkélkedhetett legalább egy „hajógyárossal”, de gyakran többen is voltak a családban.
Fokozatosan egy rendkívül fontos gyárrá nőtte ki magát és jelentősen hozzájárult a komáromi járás fejlődéséhez. Pozitívan hatott a komáromiak életére is és nagyon hosszú évtizedeken át Komárom város jelképe volt.
Szeretnénk ennek a vállaltnak az emlékeit megőrizni, legfőképpen azokat, amelyek a fénykorát prezentálják. Engedjék meg, hogy Önökhöz forduljunk segítségért kedves „Hajógyárosok”. Arra a büszkeségre szeretnénk apellálni, ami akkor tölti el Önöket, amikor azt mondják: „Én is ebbe a nagy hajógyáros családba tartoztam!” Azzal a hittel, hogy közös erőkkel sikerül a legtöbbet megmenteni a közös múltból a jövő generációi számára.
Kérjük Önöket, ha rendelkeznek olyan dokumentumokkal, sajtó anyaggal (újság, napilap, hetilap, plakát, szórólap), képes anyaggal (képeslap, fotók, albumok, rajzok), a hajógyár logójával ellátott termékekkel (naptár, előjegyzési naptár, plakettek, zászlók, kitüntetések, tollak, poharak, stb.,) illetve a hajógyár dolgozóinak ügyes kezei által a gyárban gyártott tárgyakkal (abban az esetben is, ha ezek nincsenek ellátva logóval vagy szimbólummal  - gyertyatartó, hamutartó, karácsonyfa tartó, stb.)  jelezzék ezt a komáromi Fióklevéltárnak.
Érdeklődés esetén a  Levéltárnak több lehetősége is van az Önnel való közreműködés terén.
Köszönjük a segítségüket és megértésüket!

MEGHÍVÓ
A Komáromi Fióklevéltár szeretettel meghívja Önöket az „Egészség és szociális ellátás Komárom történelmében“ című kiállítására amely a Levéltár épületében lesz megtekinthető 2018. áprilisában az alábbi címen: Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma, Nyitrai Állami Levéltár Nyitraivánka, Komáromi Fiókevéltára, Várút 2, 945 01 Komárom. Előre bejelentett csoportok részére szlovák illetve magyar nyelvű előadást biztosítunk.

Elérhetőség:
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Štátny archív v Nitre
pracovisko Archív Komárno
Hradná 2
945 05 Komárno
Tel.: 035/79 039 31, 035/79 039 32, 035/79 039 33;
Fax: 035/79 039 39;
Email: archiv.nr.kn@minv.sk