VÁROS

TURIZMUS


Felújítják az iskolakonyhákat Komáromban

A komáromi óvodákban már 2019. január 1-jével bevezették az ún.“ ingyenes ebédet“. Ezzel sikerült csökkenteni az ebédek árát, hiszen minden gyerek 1,20 euró támogatást kap az étkezésre naponta. Az alsó és felső tagozatos, alapiskolás diákoknál ez a törvény szeptemberben lép érvénybe.
A többi költséget az ebéddel kapcsolatban Komárom város vállalja magára, illetve szimbolikus összeggel a szülő járul majd hozzá. Fontos tudni, hogy a gyermek csak abban az esetben jogosul a napi 1,20 euró állami támogatásra, ha az adott napon jelen van az oktatási intézményben (iskolában, óvodában), be van jelentve ebédre és azt el is fogyasztja.
Mivel egyre több az érdeklődő ennek a szolgálatatásnak az igénybe vételére, ezért növelni kell a konyhák kapacitását.  Most körülbelül 3 500 főre főznek, az iskolásokon és az óvodásokon kívül a pedagógusok és nyugdíjasok is igénybe veszik a szolgáltatást. Az érdeklődésre való tekintettel további 1 000 fő növekedéssel számol a város. Emiatt szükségessé vált a Rozmaring utcai iskolakonyha üzembe helyezése is, ami eddig csak ebédkiadóként működött.
Az iskolák konyhái sajnos jelentősen elhanyagolt állapotban vannak. A város prioritásként tekint a problémára, ezért a 2019-es költségvetésben  megközelítőleg 400 000 eurót biztosít  komplett felújításokra. A munkálatokat főként gazdasági megfontolásból a város által támogatott szervezet, a COMORRA SERVIS végzi majd el. Így jelentős költségmegtakarításra kerülhet sor. A munkavégzés ütemterve már elkészült. A kivitelezést  a nyári szünetre időzítették, hogy a lehető legkevesebb fennakadást okozzák a konyhák működésében. Szeptemberig, az iskolaév kezdetéig készen kell legyenek a megvalósítással.
„A cél a teljes átalakítás és rendbehozás, ami érinti a belső berendezést, a konyhagépeket is. Költséggel jár majd az új munkaerő foglalkoztatása is. Az erre szánt 100 000 eurónak fedeznie kellene mindezt. A jelenleg működő 5 konyha sajnos nem elég ahhoz, hogy biztosítani lehessen a megfelelő számú ebédet. Legfőképpen tehát azért van erre szükség, hogy mindenkit el tudjanak látni az iskolai étkezdék, aki jogosult ennek a programnak a keretein belül étkezni. Ez megoldást jelenthet. “- fogalmazott Ondrej Gajdáč alpolgármester.
2002-ben az iskolakonyhákat a városi hivatalhoz rendelték, de 2020 január 1-től  újra az iskolákhoz tartoznak majd.
„Közvetlen iskolaiigazgatói felügyelettel emberközelibb lesz a rendszer, egyszerűbbé válik a felmerülő problémák kezelése es megoldása és így elérhetőbb lesz, hogy az ételminőség is javuljon. „- konstatálta  Gajdáč alpolgármester úr.