VÁROS

TURIZMUS


Gazdaságkutató méltatja Komárom javuló pénzügyeit

Tavaly nagyot javult Komárom pénzügyi helyzete, miközben a város teljes adósságállománya is kedvezően alakul - derül ki az INEKO elemzéséből.
Részletes elemzést közölt a városok és falvak pénzügyi helyzetéről az INEKO gazdaságkutató intézet. Elismert szakértő foglalkozott azokkal a városokkal, melyek tavaly az előző évhez viszonyítva a leginkább javítottak pénzügyi helyzetükön. Ebben a tekintetben Komárom kifejezetten jól szerepelt, hiszen az előkelő negyedik helyen végzett a szlovákiai városok rangsorában. Az is befolyásolta az eredményt, hogy korábban rosszabb értékelést kapott Komárom, így volt hova fejlődni.
Komárom a vizsgált pénzügyi-gazdasági szempontok szerint jobban teljesít, mint az országos átlag. Jó minősítést, 4,8-as összpontszámot kapott az intézettől, miközben a 6-os a legmagasabb érték. A város adóssága is nagyot csökkent tavaly - míg korábban 20 százalék felett volt az adósság nagysága, tavaly ez 8,75 százalékra csökkent. Ez a folyamat 2017-ben is folytatódott, több kölcsön törlesztése után 5,83 százalékra esett vissza az adósság.
Azon a listán, amelyen az adósság abszolút nagyságát vették figyelembe, Komárom sokkal jobban áll a környező városokhoz hasonlítva. 2016-ban az egy lakosra jutó adósság 48 volt. Ez az összeg egy dunaszerdahelyi lakosnál 200 euróra rúgott, miközben a szomszédos, hasonló népességű Érsekújvárban 113 euró volt az egy főre eső önkormányzati adósság, Vágsellyén pedig 132 euró. Ez az összeg idén tovább csökkent Komáromban.
Ezt a kedvező tendenciát a nagy útfelújítás sem jelentősen befolyásolja, amely beszállítói hitel formájában valósult meg. 2018-ban 14,09, egy évvel később pedig 10,68 százalékon lesz az adósság állománya a mostani adatok alapján. "A beszállítói hitel kapcsán két fontos szempontot érdemes leszögezni. A kamatszintek történelmi minimumon vannak, így nagyon előnyösen sikerült pénzforráshoz jutni, ráadásul 10 éves fixációval. Másodsorban a stratégián változtattunk. Nem kátyúzásra költünk sok ezer eurót, amivel az utak csak kozmetikázva voltak, hanem új utakra 10 éves garanciával, mert így méltó körülmények közé került 7 kilométer útszakasz. Nem elég évente pár száz métert rendbe rakni a 105 kilométernyi útból, a komáromiak minőségi változást érdemelnek" - mondta el Keszegh Béla alpolgármester.
Az INEKO elemzése itt.