VÁROS

TURIZMUS


Jön: Pozsonyi Jazznapok Komárom

Pozsonyban az idei évben a jubileumi, harminc ötödik évfolyamát rendezik a Pozsonyi Jazznapoknak. Városunk először tavaly kapcsolódott be a fesztiválba. Elmondhatjuk, hogy az új helyszín megfelelt az elvárásoknak, a látogatók száma a szervezőket is meglepte. A tavaszi folytatás, Maceo Parker koncertje több mint ötezer zenekedvelőt vonzott a Klapka térre. A szervezők remélik, hogy az idei koncertsorozat a minőségi zene ünnepe lesz.

Szervezők: Rock-Pop Bratislava ügynökség, Komárom város, Városi Művelődési Központ
Időpont: 2009. október 23, 19 óra
Helyszín: Danubius kollégium /volt „Szpoli“/, Duna Rakpart


David Hodek Band (Sk + H)

Világsztárunk, Hodek Dávid nem hiányozhat a városban megrendezésre kerülő zenei megmozdulásokról. Zenélt az első Pozsonyi Jazznapok Komárom jazzfesztiválon, a tavaszi jazznapokon pedig Maceo Parker előzenekarát erősítette. A mostani fesztiválon fiatal magyarországi zenészekkel mutatkozik be.

Tóth Viktor – szaxofon
„Tóth Viktor a fiatal magyar jazz generáció egyik legtehetségesebb tagja” – írja róla a sajtó, Climbing with mountains című albuma a 2007-es év legjobb jazz lemeze díjat nyerte el. A szaxofonos saját magát mégis egy úton járó kereső emberként látja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake (dob), Henry Franklyn (bass), William Parker (bass), Dresch Mihály (sax), közös koncertjeiket a zenész, mint a tanulás, önfejlesztés nagyszerű alkalmait látja. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres.

Szandai Mátyás - nagybőgő
A jazz szinte valamennyi irányzatában otthonosan mozog, a Dresch Quartet mellett többször játszott erősen népzenei hagyományokból táplálkozó formációkkal (Balogh Kálmán, Peter Rachev), ugyanakkor olyan kortárs hangvételű produkciókban is közreműködött, mint például Gadó Gábor Byzantinum című albuma (2008). A legfontosabb magyarországi jazzmagazin, a Gramofon éves szavazásán kétszer is az ő közreműködésével készült album kapta meg az év jazzlemeze díjat: Dresch Mihály Quartet: Egyenes zene (2004), Tóth Viktor: Climbing with Mountains (Hamid Drake-kel, 2007). Szintén az ő játéka hallható a Kurt Rosenwinkel vendégszereplésével felvett Szabó Dániel Trió CD-n, mely a Frictions címet viseli (Warner Jazz, 2007). A hazai meghatározó jazz-zenészek mellett olyan neves külföldi művészekkel volt alkalma játszani, mint Archie Shepp, David Murray, Herbie Mann, Chico Freeman, Rosario Giuliani, Charlie Mariano, Hamid Drake, William Parker, Rob Brown, Kurt Rosenwinkel, Gerard Presencer, Chris Potter, Flavio Boltro, Zbigniew Namislowski, stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Singas Project (H)

Már néhány éve a magyarországi zenekarok mindig pozitív meglepetést okoznak a közönségnek. Remélhetőleg a fiatal zenészekből álló pécsi formáció sem okoz csalódást, hiszen zenéjük számos stílust ötvöz. Felfedezhetők benne a jazz, break’n'bossa, acid jazz, swing, trip-hop, rock, hatásai. A zene mellett érdemes figyelni az énekes, Berger Dalma előadásmódját is. Az általuk előadott Nujazz úgy hat, mint a friss szellő egy felfedezetlen területen – állítják a neves zenészek.

Csernák Zoltán: billentyűs hangszerek,
Szabó Kornéls: basszusgitár, ének,
Sinkovics Ádám: szaxofon,
Czimerman Csaba: dob,
Berger Dalma: ének

www.singasproject.com
www.myspace.com/singasproject

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Souljazz Orchestra (CAN)
A Souljazz egy multikulturális zenekar, amely hét éve működik. A tagok különböző zenei környezetből érkeztek, mindannyian fiatal, tehetséges zenészek. Zenéjükben felfedezhetők a klasszikus jazz, rhythm and blues, afrobeat, rocksteady és a latin funk. Leginkább Fela Kuti, James Brown, Manu Dibango, The Meters, és Pharoah Sanders muzsikája hatott rájuk.
A Souljazz Orchestra zenéje a hatvanas, hetvenes évek groove és jazzfunk zene legizgalmasabb időszakára emlékeztet. A végeredmény a funk, jazz, afrikai és latin alapok keveréke a vintage zongora és a hosszú fúvós szólamok egyvelege.

Zakari Frantz - altszaxofon, fuvola, perkuszió, ének,
Steve Patterson - tenorszaxofon, perkuszió, ének,
Ray Murray - baritonszaxofon, perkuszió, ének,
Pierre Chrétien – elektromos zongora, clavinet, orgona, perkuszió, ének,
Philippe Lafreniére - dobok, perkuszió, ének,
Marielle Rivard - shaker, tamburin, ének

www.souljazzorchestra.com
www.myspace.com/souljazzorchestra


 

 

 

 

 

 

További infók a Pozsonyi jazznapokról itt!!!!

Jegyelővétel a Városi Művelődési Központban!
Jegyárak: diákjegy 5,- Euro
                   teljesárú 7,- Euro