VÁROS

TURIZMUS


Komáromban járt a holland nagykövet asszony

Szlovákia holland nagykövete, Daphne Bergsma asszony komárom látogatása során a délelőtti órákban felkereste a hajógyárat és a vele együttműködő holland IHC Merwede Design céget.

A látogatást követően együtt ebédelt Bastrnák Tibor polgármesterrel és Tóth Jánossal, a Selye János Egyetem rektorával, amelyen a nagykövet asszony élénken érdeklődött Komáromról, az itt élő emberekről, mivel városunk az utóbbi időben sokszor lehetett olvasni a nyugati sajtó hasábjain is. Bastrnák polgármester bemutatta a várost, külön említett a tervezett nagyobb beruházásokat, az új híd és város határában építendő kikötő és logisztikai park megvalósítását.

A polgármester beszélt a két Komárom együttműködéséről, ennek jelentőségéről az Európai Unióban és hogy ez milyen lehetőségeket rejt. Tájékoztatta továbbá a nagykövet asszonyt azokról a problémákról is, amelyek a várost érintik, elsősorban a munkanélküliségről, másrészt pedig a lehetőségek hiányáról. A nagykövet asszony több kollégájához hasonlóan elmondta, hogy bár még mindig tart az egész világot érintő gazdasági válság, de rendkívül fontosnak tartja az olyan infrastrukturális beruházások megvalósulását, amelyek a válság elmúltával a felkészülteket fogják segíteni.

Az egyetem és a város együttműködéséről a polgármester és a rektor is beszélt, valamint szó esett a helyi politikáról és arról, hogy a helyi emberek nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül nyugodtan tudnak egymás mellett Komáromban. Szóba került végül a nagypolitika is, amely kapcsán megegyeztek a nagykövet asszonnyal abban, hogy az utóbbi időben tapasztalt feszültségkeltés rendkívül kártékony.

Daphne Bergsma délután találkozott a Selye János Egytem hallgatói képviselőivel, illetve a Híd és az MKP politikusaival is.