VÁROS

TURIZMUS


Ünnepi testületi ülés

A két városrész testületeinek közös ünnepi ülésére először a Monostori Erődben került sor. Az ünnepsége a polgármesterek beszédeikben kihangsúlyozták a két városrész közös múltját, jövőjét. A legfontosabbnak az együttműködést tartják, hiszen ennek köszönhetően elkészült a leendő híd dokumentációja, közös kerékpárutak épülnek a közeljövőben. Hangsúlyozták a közös pályázatok kidolgazását az Európai Unió felé. A beszédek után kitüntették a városrészek kiemelkedő személyiségeit, szervezeteit.
Díjazottak:

Pro Urbe Díj:
Farkas Veronika - 1975-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, majd a komáromi Dunamenti Múzeum művészettörténésze, a komáromi képtár és ortodox műtárgyak rendszerezője, kutatója volt. 1990-től Csehszlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának tagja, kurátori és szakírói tevékenysége főképpen a kortárs magyar nemzetiségű alkotókra összpontosul. Főbb művészettörténeti művei egyes szakmai folyóiratokban jelentek meg, elsősorban szlovákiai magyar képző- és fotóművészekkel, valamint Komárom művészettörténetével foglalkozik. Különös figyelmet szentel Szabó Gyula, Dúdor István életművének.

     A nevével fémjelzett A Pro Arte Danubií Polgári Társulás polgári társulás Szlovákia különböző kulturális intézményeiben szervez, rendez és nyit meg kiállításokat. Az évi 10-15 kiállítást kizárólag pályázati úton szerzett pénzösszegekből valósítják meg, szintén ebből működtetik épületüket is. A társulás eddigi működése jelzi, nem eredménytelen a fáradozás, hogy megismerjük egymás kultúráját és értékeit országon és Európán belül és kívül. Vallja, hogy az igaz művészet jelet, üzenetet hordoz embertől emberig.

Strirber Lajos 1942-ben született Komáromban, majd a nyitrai pedagógiai főiskolán orosz-földrajz-zene szakon végzett. Katonai szolgálatának letöltése után 40 évet töltött a tanári pályán a komáromi Béke Utcai, majd Jókai Mór Alapiskolában, innen vonult nyugdíjba. Egész életpályáját átszőtte a gyermekek és a zene iránti szeretet, melyet generációknak adott át.

     39 éven keresztül vezette sikeresen az iskolában a Nagyok Kórusát, és máig segíti munkájukat. Ez a gyermekkar Szlovákia egyik legrégebbi folyamatosan működő énekkara, jövőre ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Neveltjei között számos, zenével aktívan foglalkozó művész  és zenetanár van. Rendkívül fontosnak tartja az ifjúság igényes, sokoldalú nevelését, a művészetek meghatározó szerepét a gyermekek fejlődésében.

8 éve létrehozta a gyermekkórus egykori tagjaiból álló GAUDIUM vegyeskart, amely egyre gyakrabban jelenik meg Komárom zenei életében. A Komáromi Napok nyitó hangversenyének, a Vox Humanának ő volt az ötletgazdája, máig szervezője, mozgatórugója.

Stirber tanár úr tankönyvszerzőként is elismert, a 7. és 8. évfolyam tanulói számára írt színvonalas zenei nevelés tankönyve a legszebb hazai kiadványok közé tartozik. Sok évtizedes tanári munkája elismeréseként 2008-ban megkapta a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Díját.

  Tagja a Szlovákiai Magyar Zeneművészek Társasságának, a Comorra komáromi kamarazenekarnak. Tevékeny, aktív nyugdíjasként fáradhatatlanul - mindig a köz javára szervez, munkálkodik .


Polgármesteri Díj:
Ifj. Bazinský  Miroslav

      Hét esztendős kora óta focizik a KFC-ben jelenleg a negyedik ligás csapat tagja, közben – tizenötévesen – belekóstolt a motorcsónak versenyzésbe is. Öt évvel később már tagja a vízimotorosok szlovák válogatottjának, azóta többszörös országos bajnok. 2008-ban Európa bajnokságot nyert, majd 2009-ben aranyérmet szerzett a vízimotoros a lengyelországi Chodziez-ben rendezett 20. világbajnokságon 400 köbcentis versenykategóriájában. 9 ország 38 versenyzőjének versenyében szerezte meg a világbajnoki címet megszakítva az olasz hegemóniát ebben a kategóriában. Ezen az aranyérmen kívül további két ezüst és egy bronzérmet szerzett már világbajnokságokon, illetve két-két arany, ezüst és bronzérmet az Európa-bajnokságokon. Az utóbbi 10 évben öt alkalommal szerepelt városunk legeredményesebb sportolói között, megkapta a Nyitra megyei önkormányzat elismerését is, illetve ez év márciusában az ország legjobb sportolóival együtt a kormányfő is fogadta őt. Edzője az édesapja, idősebb Bazinský Miroslav.


Bott Frigyes - a természet, a növények szeretetét szülei és felmenői hagyományozták rá – a szakszerűséget a gadóci mezőgazdasági középiskolában sajátította el. És mégis: álmában sem gondolt rá, hogy életének nagy szenvedélye a borászat lesz, s hogy az olaszrizlinget, hárslevelűt, kékfrankost vagy rajnai rizlinget családi vállalkozásban állítja majd elő. Bott Frigyes napjainkban számos tiszteletet keltő elismerés tulajdonosává vált – a legkiválóbb magyarországi borászok döntése alapján tavaly ő lett az  Az év felfedezettje Magyarországon, s az ő vinculum elnevezésű bora, máris hungarikumnak számító nedűje kapta a Magyar Tudományos Akadémia Év bora 2009 címet. A mindössze 38 esztendős borász birtoka a muzslai hegyen található, pincészete Őrsújfaluban.  Életszemléletét a szülőföldjéhez, városához és a magyar borkultúra évszázados hagyományaihoz való kötöttsége és hűsége jellemzi. Szeretné, ha a kultúrált borozás gondolatébresztő és közösségépítő hatása hagyománnyá válna mifelénk is. Vágya, hogy ezt a szép hivatást három gyermeke folytathassa tovább.


Jozef Bubák festőművész – 1950-ben született Komáromban. A művészeti népiskolán találkozott František Chrástek festőművésszel, akinél az alapképzés befejezése után 8 évig magántanulóként folytatta, és megismerkedett a szinte az összes képzőművészeti technika alapjaival. 22 monumentális nagy alkotás fűződik a nevéhez, de rengeteg egyéb festmény, rajz, portré és egyéb munka is jellemzi tevékenységét. A felsoroltakon kívül szcenaristaként és koreográfusként is dolgozik, modern balettet rendez. Nem mindennapi tehetségétét a pozsonyi Művészeti Főiskolán bontakoztatta ki, amelynek elvégzése után asszisztensként dolgozott a Szlovák Technikai Főiskola szakmai. Ezután szabadúszó művészként folytatta pályafutását, melynek csúcspontja a 90-es évekre tehető, amikoris a Szlovák Nemzeti Bank felkérésére elkészítette az új pénz, a szlovák korona tipográfiai terveit. Ez a kiváló teljesítmény nemcsak mediális, hanem a legkomolyabb szakmai sikert is jelentette a számára. Természetesen Komáromban és környékén s több helyen csodálhatjuk gazdag művészi pályafutásának egy-egy csodálatos darabját.

Jozef Černek – Komáromban született 1978-ban, a Šulek Gimnáziumban érettségizett. Jelenleg az ENERGY nemzetközi társaság szlovákiai piacigazgatója, de emelett 2004 óta a Matica slovenská komáromi helyi szervzetének az elnöke is. Neki is köszönhető, hogy ez a kulturális intézmény minden évben jelentős mértékben kiveszi a részét a Komáromi Napok kulturális és társadalmi rendezvényeinek bebiztosításából, de ezen kívül is több emlékműsorral és egyéb rendezvénnyel járulnak hozzá kulturális értékeink gyarapodásához. ktorý sa významnou mierou spolupodieľa na organizovaní kultúrnych a spoločenských podujatí. A díjazott a Šulek Gimnázium irodalmi színpadának a rendezője, ahol főleg a tehetségek felkutatását tartja fontos feladatának. Mint rendező eddig 3 internetes koncert, két musicalelőadás és a hozzájuk kapcsolódó lemezek kiadása fémjelzi tevékenységét, amelyeken szövegíróként is szerepet vállalt. Ezen kívül a Dunaj folklóregyüttes oszlopos tagja, ahol rendezőként és táncosként is szerepet vállal az együttes fellépésein. Jelenleg egy portugáliai kulturális fesztiválra készülnek, ahol ez év júniusában fogják képviselni városunkat.Keszegh Pál – 1919-ben született Martoson. Az első munkahelye az Asztra olasz-magyar biztosító-társaság volt. 20 évesen került az újonnan felépült Timoteus árvaház szolgálatába, ahol mint titkár és az árvaházi gyermekek nevelőjeként dolgozott 10 évig. Az elkobzott épület utolsó munkásaként adta át az ingóságokat és gondoskodott a gyerekek elhelyezéséről. Ezután munkanélküli lett, egyházi múltjával nehezen tudott elhelyezkedni, végül a hajógyárban kapott munkát.

      A Csemadok munkájában megalakulása kezdetétől részt vett, később mint a helyi szervezet elnöke a városi kultúrszervezet vezetőségével számos irodalmi estet, író-olvasó találkozót hoztak létre. Több neves személyiséget láttak vendégül, mint például Sinkovits Imre, Gombos Katalin, Antal Imre színművészeket, Jókai Anna írót, Balczó András élsportolót. Ekkor alakult meg a ma Concordia néven szereplő énekkar Stubendek István vezetésével. – Az akkori időkre jellemző, hogy a szervezőket gyakran felelőségre vonták egy-egy előadott darab miatt, akik azonban vállalták az atrocitásokat és tették a dolgukat, mert Isten nem a félelemnek lelkét adta nekik.

      1984-ben köszönt le elnöki tisztségéről, ahonnan a ma is érvényes és aktuális szavakkal búcsúzott: „Őrzők vigyázzatok a strázsán!“ Keszegh Pál, mindannyiunk Pali bácsija decemberben töltötte 90-ik életévét. További jó erőt, egészséget, szellemi frisseséget kívánunk neki.


Korpás  Éva - népdalénekesi pályafutását a komáromi Hajós néptáncegyüttes szólóénekeseként kezdte, ahonnan a pozsonyi Ifjú Szivek táncegyüttesbe vezetett az útja. 1995-től  az autentikus népzenét játszó  budapesti Tükrös zenekar  énekese lett, akikkel tizennégy éves együttműködésük alatt 6 lemezt készítettek, 4 felnőtteknek  és 2 gyermekeknek szólót. E zenekar énekeseként 2001-ben  átvehette a  Népművészet Ifjú Mestere  címet, egy lemezüket a  Magyar Művészeti Akadémia díjával is jutalmazták, idén februárban  pedig  Fonogram díjban részesültek. Férjével, a neves brácsaművésszel, Lakatos Róberttel is rendszeresen dolgozik. Állandó énekese a „Lakatos Róbert és a RÉV“ zenekar koncertjeinek. 2007 decemberében pedagógiai munkásságból és az anyaságban megélt tapasztalatokból merítve  született  meg első önálló gyermekeknek szóló lemeze „Csalogató“ címmel. Idén márciusban megjelent „Szerelem, szerelem“ című új CD-jével a népdalfeldolgozásokban a felnőttekhez kíván szólni kiváló magyarországi és hazai zenésztársai és vendégei kíséretében.   
Mester Péter, akadémiai festőművész

Művészeti tanulmányait Pozsonyban és Budapesten végezte, fetsőként, grafikusként, textilművészként dolgozik, de az üveg művészi feldoldozása sem áll távol tőle. Elsősorban nagyméretű munkákat készít, melyek alkalmasak megfelelően kialakítani egy-egy nagyobb tér vagy helység arculatát. Munkái megtalálhatóak nemcsak itthon, hanem több külföldi városban, köztük Franciaországban és az Egyesült Államokban. Grafikusként és festőművészként elért sikerei is figyelemreméltóak. Ezek  a művei méretükben és témaválasztásukban is intimebb jellegűek,  elsősorban gyűjtők keresik, ritkán láthatóak a nagyközönség előtt. Mesterkuruzusokat vezet a kimagaslóan tehetséges ifjú művészek számára. Tagja az Alexu képzőművészeti csoportnak is, mely egy-egy művészeti kompozíció megalkotására több művész együttműködését veszi igénybe.
Mester Péter, akadémiai festőművész

Művészeti tanulmányait Pozsonyban és Budapesten végezte, fetsőként, grafikusként, textilművészként dolgozik, de az üveg művészi feldoldozása sem áll távol tőle. Elsősorban nagyméretű munkákat készít, melyek alkalmasak megfelelően kialakítani egy-egy nagyobb tér vagy helység arculatát. Munkái megtalálhatóak nemcsak itthon, hanem több külföldi városban, köztük Franciaországban és az Egyesült Államokban. Grafikusként és festőművészként elért sikerei is figyelemreméltóak. Ezek  a művei méretükben és témaválasztásukban is intimebb jellegűek,  elsősorban gyűjtők keresik, ritkán láthatóak a nagyközönség előtt. Mesterkuruzusokat vezet a kimagaslóan tehetséges ifjú művészek számára. Tagja az Alexu képzőművészeti csoportnak is, mely egy-egy művészeti kompozíció megalkotására több művész együttműködését veszi igénybe.


Mentálisan sérült emberek megsegítésére létrejött társulás

      Komáromban a mentálisan sérült emberek megsegítésére létrejött társulás 1998-ban alakult, elsősorban a sérült fiatalok szüleinek kezdeményezésére, hogy e fiatalok a speciális alapiskola elvégzése után is lehetőséget kapjanak tudásuk bővítésére.

      Ezen polgári társulás napközis foglalkozást hozott létre, melynek célja a mentálisan és a halmozottan sérült fiatalok kézügyességét, szellemi és testi fejlődését tovább fejleszteni. Munkájukat kevés főt számláló kis csoporttal kezdték, melynek létszáma évről évre fokozatosan növekszik. A fiatalok tudásszintjének bővítését nevelői és munkatevékenységgel egyaránt segítik.

      A fiatalok két védett műhelyben tevékenykednek, ezzel is bizonyítva önmaguk és a társadalom előtt, hogy képesek a nehézségek leküzdésére és teljes értékű életvitelre. Eredményeik elérésével munkájuk nem ér véget, további célkitűzéseik közé tartozik még a védett lakhatási lehetőségek kialakítása.

Fabó  Tibor

1964-ben, Rozsnyón született, gimnáziumi tanulmányait is ott végezte. 1982-ben érettségizett, majd három évig a Magyar Területi Színháznál dolgozott Komáromban. Ezek után 2001-ig a Kassai Thália Színház művésze lett, ahol 1992-től művészeti vezető, majd 1995-től a színház igazgatója is volt. 2001-től napjainkig a komáromi Jókai Színház művészeként örvendezteti meg a közönséget színvonalas előadásokon. 2001-ben a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján Kisvárdán, legjobb férfi alakítás díját kapta Caligula szerepéért, 2005-ben pedig Jászai Mari díjjal is kitüntették.

A képre kattintva továbi fotókat tekinthet meg az eseményről!