VÁROS

TURIZMUS


Pozsonyi Jazznapok Komáromban

Komárom idén is részese lehet a Pozsonyi Jazznapoknak – jelentette be sajtótájékoztatón a szervezőkkel Bastrnák Tibor polgármester. A tájékoztatón jelen volt a már legendássá vált fesztivál két „főnöke“ Pavel Daněk és az ismert zenész Peter Lipa.  Bastrnák Tibor köszönetet mondott a fesztivál tulajdonosainak, hogy immár harmadik éve városunkban is világszínvonalú előadók léphetnek fel a tavaszi és az őszi jazznapokon, ezzel is gazdagabbá téve nemcsak Komárom, de a széles régió kulturális életét. A vendégek szeretnék, hogy a jövőben is a fesztivál egyik fő helyszíne legyen városunk, hiszen ahogy elmondták, Komárom város korrekt hozzáállása példátlannak mondható. Az idei koncertre október 22–én kerül sor a Városi Művelődési Központban, ahol három fellépő látható, hallható majd.

Andrej Šeban /SK/
A jelen kor legjobb szlovákiai gitárosa, de inkább nevezhető nagybetűs ZENÉSZNEK. Sokáig zenekarokban játszott, most szólóban játszik. Közreműködött Presser Gábor lemezein is. Komáromban először lép fel. Zenéje nem egyszerű, nagy odafigyelést követel. Azért is van ez így, mert Andrej mintha nem is 2010-ben élne, zenélne. Fellépése igazi ritkaság, igazi zenei csemege.

http://andrejseban.ning.com/

 

 

 

 

 

 

 

Lukács Miklós Quintet (H)
A banda specialitása az up-to-date world fusion, amely a jazz hagyományaihoz is ragaszkodik. A zenekar megszólalásának látszólag egyszerű a megfejtése: a legkiválóbb fiatal magyar zenészek hozzáállása lehet a titok nyitja.  A Quintett figyelmen kívül hagyja az Európában használatos zenei rutint, a ritmust az indiai bonyolult rendszerből, a Tala-ból veszik és a harmóniák a jelen progresszív jazzból származik. Egy igazi huszonegyedik századi társulatról beszélhetünk, még annak ellenére is, hogy minden egyes tag akusztikus hangszeren játszik. Ilyen zene elképzelhetetlen lett volna még tíz éve. Lukács Miklós jelenleg az egyik legkreatívabb cimbalmosként van számon tartva. Zenéjükben minden megtalálható Miklós eddigi munkáiból, a cimbalom hagyományaiból. A cimbalom hangzása itt organikus része a kortárs jazznak. Az innovatív fúzió a zenészek nyitottságának, és Indiában, Amerikában szerzett tapasztalataiknak köszönhető.

Lukács Miklós - cimbalom
Bacsó Kristóf - szaxofon
Szalai Péter - tabla
Szandai Mátyás - bőgő
Dés András – ütős hangszerek

www.myspace.com/mikloslukacs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tortured Soul (USA)
A Tortured Soul zenekar azzal a céllal jött létre, hogy megmutassa, hogy a modern tánczene élőben is eljátszható. A zenekar Brooklynból származik, és minden esetben siker kíséri fellépéseiket. Az éneke-dobossal felálló trió a jazz, soul és a tánczene keverékét játssza.  Igazán ismerté az ezredfordulón vált a csapat, akkor jelentek meg legnaygobb slágereik: "I Might Do Something Wrong," "Fall In Love" a "How's Your Life". Élőben először 2003-ban léptek fel. Azóta koncertjeik legendássá váltak, talán az egyetlen zenekar, amely szó szerint „szétszedte” hallgatóit a londoni Fabric klubot és a montreali Montreal International Jazz Festival nézőseregét. Zeneileg a jövő zenéjét képviselik. Ötvözik az öreg funk és a soul iskolát a modern tánczenével.  Utolsó lemezük, a "Did You Miss Me" nyers soult kínál groovokkal kiegészítve. Az Acid-Jazz és a soul keverékét játszó banda az amerikai zenei élet üde színfoltja. Stílusuk a jövőt mutatja a múlt visszhangjával. Muzsikájuk „átadásához“ hozzájárul az előtérben játszó dobos-énekes, aki Komáromban is táncra hívja majd a közönséget. Érdemes tehát ellátogatni a kiválónak ígérkező hangversenyre

J. Christian Urich – ének, dobok
Ethan White – ének, billentyűs hangszerek
JKriv (Jason Kriveloff) – ének, nagybőgő

www.torturedsoulmusic.com