VÁROS

TURIZMUS


Szoros együttműködés a kikötő fejlesztésért

Komáromba látogatott Katarína Bruncková államtitkár asszony. A komáromi közkikötő korszerűsítésére irányuló törekvések felgyorsítása érdekében együttműködési keretmegállapodást írt alá a Közlekedés- és Építésügyi Minisztérium, Komárom városa és a Verejné prístavy – Közkikötők társaság. Ez a dokumentum alapvető kötelezettségeket fektet le – ezek a kötelezettségek mindhárom érintettet határozott lépések megtételére orientálnak a kikötő revitalizációs tervének elkészítésére vonatkozóan.

Ez természetesen összefügg egynéhány adminisztratív folyamattal és dokumentummal, amely elkészítése kulcsfontosságú.A megállapodás arról is nyilatkozik, hogy mindhárom félnek törekednie kell arra, hogy anyagi forrásokat hajtson fel.

„Ebben a kérdésben a szaktárca nyilván kulcsfontosságú, hiszen fontos, hogy a következő programozási időszakban a komáromi kikötő ügye projekttételként jelenjen meg, amely előreláthatólag európai uniós forrásokból lehetne anyagilag fedezhető. A minisztérium konkrét lépéseket tesz majd az európai financiális háttér megteremtése érdekében“-nyilatkozta Katarína Bruncková államtitkár asszony.

Egy európai jelentőségű projektről van szó és fontos további lépés, hogy a tervek a projektdokumentáció előkészítéséig és a megvalósíthatósági tanulmányig eljussanak. A Verejné prístavy társaság az év elején több projekt-tervezetet is bemutatott. Ezek közül egy az előző szaktárcának meg is felelt volna, de a logisztika tekintetében voltak a városnak megjegyzései.

„A várossal egyeztetni kezdtünk és eljutottunk egy kölcsönös megállapodásig, hogy az említett tervezet szerinti elhelyezkedés a város területrendezési terve szempontjából nem megfelelő. Ennél a variánsnál az átemelt árucikkek raktározására szolgáló épületelemek takarták volna a kilátást az erődre, és ez nem egy jó megoldás”-tette hozzá az államtitkár.

A vízi közlekedéssel kapcsolatos adottságok mellett a logisztika lesz az egyik kulcskérdés, hiszen az árut át kell rakodni és tovább vinni. „A város részére olyan megoldás elfogadható, amely nem terheli tovább a város belső részén a forgalmat. A forgalom növekedése mellett a tárolók építése sem elfogadható ezen a belvárosi részen. Mindamellett fontosnak tartjuk, hogy a Spicctől felfele a híd irányába minél nagyobb terület felszabaduljon a lakosoknak, vagy kishajó kikötőnek, ami mellett a komáromiaknak is hozzáférhető lesz a vízpart” – mondta Keszegh Béla polgármester.

Szlovákiában Pozsony után Komárom a legfontosabb folyami csomópont. Mivel Pozsonyban nagyon erőteljes az ingatlanfejlesztők érdeklődése így a jövőben a komáromi kikötő még inkább felértékelődhet. Jelen pillanatban viszont a kihasználtsága alacsony, a körülmények elavultak és a kikötésre kiszabott tarifák is magasak, ami akadályozza a hajós forgalom bővülését.

„Komáromban jelentős múltja van a vízi forgalomnak és kereskedelemnek, éppen ezért voltak gazdag komáromi kereskedők. Sajnos a korábbi években visszaszorult a hajógyártás és a kikötő tevékenysége is, de ez a lehetőség továbbra is adott, mivel a város földrajzi elhelyezkedése különleges. Ebben szükséges a legszorosabb együttműködés a közlekedési tárcával és az illetékes szervekkel, hogy egy sokéves folyamat és egy óriás beruházás alapjait megfelelően lerakjuk” – tette hozzá Keszegh Béla.

Az aláírást megelőző munkatárgyaláson szóba kerültek a turisztikai támogatások és a lakástámogatási alap, amelyért szintén az államtitkár asszony felel a minisztériumon belül. Tájékoztatta a várost a legújabb változásokról a lakásépítési támogatásokat érintően, mivel a város startlakások kiépítését tervezi a lakásfejlesztési alapon keresztül.

A turizmus terén elsősorban a Dunamente TDM támogatása volt kérdés, amely több éve állami támogatásban részesül és a város ezen a szervezeten keresztül népszerűsíti a turisztikai szolgáltatásokat. A tárgyalás témája volt még a tervezett turisztikai pályázati felhívások, mivel a következő hónapokban elkészül a termálfürdő felújításának a tervdokumentációja, így a város keresi a megfelelő forrásokat a megvalósításhoz.

 

Fotógaléria