VÁROS

TURIZMUS


Tájékoztatás a lakosság tesztelésével kapcsolatban

A mintavétel időpontja
A tesztelés első szakasza 2020. október 31-én, szombaton és november 1-jén, vasárnap zajlik, reggel 7.00 és 22.00 között. Mindkét napon az ebédszünet, 12.00 és 12.45 és a vacsora szünet, 18.00 és 18.30 között szünetel a mintavétel. A tesztelés második szakaszára 2020. november 7-én, szombaton és november 8-án vasárnap kerül sor, ugyancsak reggel 7.00 és este 22.00 között. A Szlovák Központi Válságstáb az október 26-án, hétfőn tartott ülésén úgy döntött, hogy a tesztelés időtartamát 2-2 napra rövidíti, magyarán a tesztelésre kizárólag a feltüntetett napokon nyílik lehetőség.
 

A mintavétel helyszíne
A legtöbb esetben a mintavételi helyszínek megegyeznek azokkal a helyiségekkel, amelyeket a választásokkor megszoktak a lakosok. Egyes esetekben viszont a helyszín eltérhet a megszokott választási helyiségtől, amennyiben az adott hely nem felelt meg a közegészségügyi előírásoknak. Ilyen esetekben egy, a megszokottól eltérő helyszínt jelöltek ki az illetékesek.
 

A mintavételi helyszínek
Az egyes helyiségek alkalmasságát közegészségügyi szakemberek vizsgálták meg. A mintavétel helyszíne csak abban az esetben felel meg az előírásoknak, ha annak külön bejárata és külön kijárata van, továbbá akkor, ha az jól szellőztethető, világos és a nyilvánosság számára is elérhető toalettel rendelkezik. A helyiségekben gondoskodnak majd térelválasztókról, hogy a tesztelés során ne sérüljön a privát szféra. Minden rendelkezés a biztonságot szolgálja majd.
A mintavételi helyszíneken a Szlovák Hadsereg egy-egy képviselője teljesít majd parancsnoki szolgálatot. Ő felel az egészségügyi alkalmazottak, az adminisztrációs munkatársak és az önkéntesek munkájáért. A parancsnok feladata egyúttal az is, hogy biztosítsa a mintavétel gördülékenyégét a lakosság egészségvédelme érdekében.
A sorrendre nem az ajánlott ABC-rend szerint kerül sor Komáromban. Arra kérjük a lakosságot, ha egy mintavételi helyszínen tömeggel szembesülnek, jöjjenek vissza oda később. Az első 100 résztvevő kap sorszámot. Ha valaki nem a számára megszokott helyen teszteltetne, vagy nincs Komáromban bejelentett lakcíme, a 18 helyszín bármelyik 31 mintavételi helyén teszteltethet. Egy külső helyszín is lesz a Vágnál, a csónakház melletti Mantán.   
 

A tesztelés
A tesztelés résztvevői - a biztonsági távolságot betartva - sorba rendeződve várakoznak a mintavételi pont előtt a tesztelésre. A várakozók a sorszám alapján léphetnek be a mintavétel kijelölt helyszínére, majd bemutatják a személyi igazolványaikat. Az adminisztrációért felelős munkatárs rögzíti a személyazonossági adatokat, majd sor kerül a mintavételre az orr nyálkahártyájából. A mintavétel után egy következő helyiségbe lépnek be a lakosok, ahol az eredményre várakozhatnak. Az eredményt a helyszínen kapják meg a polgárok, akik az azt tartalmazó, leragasztott boríték átvétele után elhagyják a helyszínt.
A mintavételt egészségügyi dolgozók végzik, az önkormányzat pedig az adminisztratív feladatok ellátásáért felel. Ha a teszt pozitív eredménnyel zárul, az állampolgár a borítékban megkapja a kötelező, 10 napos karanténjára vonatkozó útmutatást.
 

Figyelmeztetés
Azok a lakosok számítsanak kötelező, 10 napos karanténra, akik nem kívánják magukat alávetni a tesztelésnek 2020. október 31-én szombaton, vagy november 1-jén vasárnap. A karanténban eltöltött napokra szabadságot vagy fizetetlen szabadnapot igényelhetnek a munkáltatónál.
Azt ajánljuk a lakosoknak, hogy figyeljék rendszeresen a televíziós hírműsorokat, Komárom város weboldalát és FB-oldalát, mert egyes óvintézkedések az aktuális szlovákiai körülmények függvényében változhatnak, esetlegesen további pontosításra kerülhetnek.
Arra kérjük a lakosságot, hogy járjon el mindenki fegyelmezetten a tesztelést ellátó szakemberek útmutatása szerint, ne zavarják meg feleslegesen a tesztelés menetét és mindenki őrizze meg a nyugalmát. Mindnyájunk érdeke az, hogy a tesztelés a lehető leggyorsabban megvalósuljon és mindenki csak annyit tartózkodjon a tesztállomás helyiségeiben, amennyit feltétlenül szükséges. Ha bármilyen kérdés, vagy észrevétel merülne fel Önökben a teszteléssel kapcsolatban, forduljanak bátran a mintavételi helyszín személyzetéhez!
 

Forróvonal
Ha bármilyen kérdésük lenne a teszteléssel kapcsolatban, keressék a Komáromi Városi Rendőrség illetékeseit a 159-es gyorshívón. A nap 24 órájában készséggel válaszolnak az Önök kérdéseire – egyebek mellett a teszteléssel kapcsolatban is.

A mintavételi állomások jegyzéke Komáromban
sorszám mintavételi állomások cím mintaátvételi helyek száma
1. Kultúrház Kava, Fő utca 36. 1
2. Közösségi központ Nagy Harcsás 114 1
3. Jókai Mór Alapiskola    Béke utca 2. 2
4. Nyugdíjasklub Kossuth tér 3. 1
5. Munka Utcai Alapiskola Munka utca 24. 2
6. Eötvös Utcai Alapiskola Eötvös utca 39. 3
7. Labdarúgópálya Őrsújfalu, Hosszú utca 1. 1
8. Rozmaring Utcai Alapiskola Rozmaring utca 1. 3
9. Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola Építők utcája 32. 3
10. Ipari Középiskola Petőfi utca 2. 2
11. Kajak-kenu központ Manta a Vág partján – kültéri állomás 1
12. Komenský Utcai Alapiskola Komenský utca 3. 3
13. Regionális Útkarbantartó Vállalat Körút 3526 1
14. Selye János Gimnázium Király püspök utca 5. 1
15. Határőr Utcai Alapiskola Határőr utca 9. 1
16. Egressy Béni Városi Művelődési Központ Vársor 1. 1
17. Városi Sportcsarnok Sport utca 1. 3
18. Matica slovenská székháza M. R. Štefánik tér 6. 1